50dkg żeberek (najlepiej w wersji z dużą ilością mięsa)
25dkg boczku
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
łyżka smalcu
ok 10 ziemniaków
2 marchewki nieduże
2 pietruszki nieduże
słodka papryka
czosnek granulowany
pieprz, sól
Potrawa typu rozgrzewającego, która więcej czasu potrzebuje podczas gotowania niż podczas przygotowywania.
Żeberka kroimy w paseczki (można osobno kości z mięsem osobno mięso z żeberek), cebulę, czosnek, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki/plastry.
Duży garnek smarujemy po całości smalcem. Na dno kładziemy najpierw plastry boczku, potem kości żeberek, część cebuli, czosnku, marchewki, pietruszki. Posypujemy delikatnie papryką, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Kładziemy na to ziemniaki. Dalej powtarzamy warstwy: boczek, mięso z żeberek, cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, przyprawy i ziemniaki na końcu.
Można dorzucić kostkę rosołową zanim zalejemy wszystkie warstwy wrzątkiem i zaczniemy gotować na małym ogniu do momentu aż mięso stanie się miękkie i kruche.
Świetna rozgrzewająca zupa na zimowe dni.
Smacznego!