30dkg łuskanego grochu
Kość wędzona plus marchewka i pietruszka
Imbir
20dkg boczeku
sól pieprz
Sycąca zupa na zimowe dni.
Groch płukamy, następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy co chwilę mieszając. W między czasie w osobnym garnku gotujemy kość i warzywa przygotowując z nich wywar oraz kroimy boczek w kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz.
Następnie, gdy groch już będzie lekko miękkawy, miksujemy go i ewentualnie przepuszczamy przez sitko (możemy również zrobić wersję gdzie wcześniej dodajemy podtopiony boczek i również go zmiksujemy), aby uniknąć ewentualnych nieczystości. Następnie dodajemy boczek i wywar w niewielkich ilościach, wciąż ten groch podgotowując na małym ogniu i ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy imbir i pozostałe przyprawy, a następnie podajemy do spożycia np z grzankami czosnkowymi domowej roboty ;)
Smacznego!