Korzenne gwiazdki z lukrem

Składniki

10 dag cukru,
15 dag margaryny,
jajko,
25 dag mąki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 goździki,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 kulki ziela angielskiego,
5 nasion kardamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
5 dag orzechów włoskich,
2 łyżki płatków migdałowych.

Sposób przyrządzenia

Wszystkie przyprawy zmiksować w blenderze. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko oraz zmiksowane przyprawy. Orzechy i płatki migdałowe zmiksować z blenderze. Stopniowo dodawać mąkę oraz zmiksowane orzechy. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godz. do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Foremką do ciasteczek wycinać gwiazdki. Piec ok. 10-12min w temp. 180st. Ostudzić na kratce i polukrować. Można ozdobić cukrowymi perełkami.