Ciasteczka arachidowe

Składniki

20dag margaryny,
30dag mąki,
10dag cukru pudru,
laska wanilii,
żółtko,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 ziarna kardamonu,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 goździki,
2 łyżki ciepłej wody,
3 łyżki dżemu morelowgo,
100g orzeszków solonych arachidowych.

Sposób przyrządzenia

Margarynę posiekać z mąką, cukrem i żółtkiem. Dodać nasiona z laski wanilii. Wyłuskać ziarenka kardamonu, wraz z goździkami zmiksować przy pomocy blendera. Dodać do ciasta wraz z pozostałymi przyprawami, dżemem oraz ciepłą wodą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godz do lodówki. Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i posypać zmiksowanymi orzeszkami. Piec ok. 8-10min w temp. 170st. Ostudzić i polukrować.