- 200 g drobnych rodzynek,
- pół szklanki kandyzowanych skórek cytrusowych,
- pół szklanki posiekanych migdałów,
- 60ml brandy,
- 20 g świeżych drożdży,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 340 g mąki pszennnej,
- 2 zółtka,
- 50 g cukru,
- aromat waniliowy,
- 60 g rozpuszczonego masła,
- pół łyżeczki soli,
- 150g marcepanu,
- 1 jajo roztrzepane z odrobiną wody,
- cukier puder do posypania.
Stollen jest tradycyjnym, niemieckim ciastem pieczonym w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wypiekany jest od ponad sześciu wieków. Mówi się, że ilu jest kucharzy, tyle też przepisów na to bogate w bakalie ciasto. Jego przepis opiera się na cieście drożdżowym, suszonych i kandyzowanych skórkach cytrusowych, orzechach, rodzynkach oraz aromatycznych przyprawach.
Rodzynki, skórki cytrusowe i migdały zalać alkoholem i odstawić na noc.
Przygotować rozczyn, pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukry. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do sporej miski, dodać drożdże i wyrabiać parę minut, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie dodać do masy żółtka, cukier, rozpuszczone masło, sól, aromat i dokładnie wyrobić na gładką kulę przez około 20 minut. Oprószyć mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm na kształt owalu o wymiarach 35 cm x 25 cm. Na środku umieścić marcepan, boki posmarować rozmąconym jajem z odrobiną wody. Boki nałożyć na marcepan i zlepić ze sobą. Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Piec 50 minut w temperaturze 180 stop. C. Grubo posypać cukrem pudrem. Ostudzić. Stollen można przechowywać do dwóch tygodni w szczelnym pojemniku. Smacznego!