ŻEBERKA NA KAPUŚCIE
Składniki
żeberka-paski ok 1 kg
przyprawa do żeberek Knorr
przyprawa "delikat uniwersalna" Knorr
kiszona kapusta ok 1kg
smalec do smażenia
liść laurowy
Sposób przyrządzenia
Żeberka umyc,osuszyć,natrzeć dobrze przyprawą do żeberek i zostawić na godzinę. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć dobrze z każdej strony żeberka. W tym czasie jednocześnie w garnku gotujemy opłukaną kiszoną kapustę,zalewając ją do połowy wodą.Dodajemy liść laurowy i trochę przyprawy delikat uniwersalnej.Kiedy mięso już jest dobrze obsmażone przekładamy je na wierzch na kapustę i wtedy już dusimy pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie oczywiście kilkakrotnie przewracamy mięso ułożone na kapuście oraz dolewamy po troszku wody,kiedy odparuje.
Potrawa jest gotowa kiedy mięso całkowicie dojdzie do miękkości.
Podajemy na talerzu najpierw część kapusty i na niej układamy żeberka. Do tego najlepsze są ziemniaki i jeśli ktoś lubi - maślanka do popicia.
Smacznego...:)