CIASTO KRUCHE:
30 DKG. MĄKI
10 DKG. CUKRU
2 ŻÓŁTKA
1 CAŁE JAJKO
10 DKG. MARGARYNY
1 CZUBATA ŁYŻKA SMALCU
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA.
CIASTKO SERNIKOWE:
1 KG. SERA (W WIADERKU NP.WŁOSZCZOWA)
1/2 SZKL. TŁUSZCZU (MARGARYNY ROZTOPIONEJ)
NIECAŁA SZKLANKA CUKRU
1 BUDYŃ SMIETANKOWY
1,5 SZKLANKI MLEKA
2 CAŁE JAJKA
4 ŻÓŁTKA
OLEJEK CYTRYNOWY
CIASTO KRUCHE:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA ZAGNIEŚĆ I WYŁÓŻYĆ DNO I BOKI BLACHY (tak > > ciut wyżej poływy) NIE GRUBO BLACHĘ WYŚCIELIĆ FOLIĄ LUB PERGAMINEM ALE NIE SMAROWAĆ NICZYM.
CIASTO SERNIKOWE:
SER Z WIDERKA WRZUĆ DO GARNKA TAKIEGO CONAJMNIEJ 2 LITORWEGO WYSOKIEGO ZMIESZAĆ GO Z CUKREM I DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW TAK JAK IDĄ POKOLEI. MARGARYNA NIECH JEST LETNIA.ZMIKSOWAĆ TAK BY NIE BYŁO GRUDEK.WLEĆTO NA TĄ WYKLEJONĄ CIASTEM BLASZKĘ!
UBIĆ PIANĘ Z 2 BIAŁEK DODAĆ PÓŁ SZKLANKI CUKRU PRZEZ CHWILKĘ UBIJAĆ.
PIANĘ NAŁOZYĆ NA CIASTO 15 MIN PRZED KOŃCEM PIECZENIA.
CIASTO ODSTAWIĆ NA CONAJMNIEJ 2 GODZINY POWINNA POJAWIĆ SIĘ NA NIM ROSA.
TEMP.PIEKARNIKA -180*C
CZAS PIECZENIA- 45 MINUT .
Przepis jest bardzo prosty i mi zawsze wychodzi.
SMACZNEGO!!