Ananasowa delicja

Składniki

CIASTO: 20 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 20 dag maki pszennej, 8 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JOGURTOWA: 3/4 litra jogurtu naturalnego, 5 płaskich łyżek żelatyny, cukier puder do smaku
MASA ŚMIETANKOWA: 3/4 litra smietanki 36 %, 2 galaretki koloru czerwonego, 2 łyzki cukru pudru
DODATKI: delicje, 2 puszki ananasów, wiśnie

Sposób przyrządzenia

Ciasto: Margarynę ucieram z cukrem, stopniowo dodaję żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, piekę w temperaturze ok 180 st. C


Masa jogurtowa:
Jogurt łączę z cukrem pudrem oraz z rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatyną, dokładnie mieszam.

Masa smietankowa:
Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wody. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję stopniowo tężejącą galaretkę. Mieszam.

Złożenie ciasta:
Dno blaszki wyłożyć plastrami ananasa, w środek ananasa włożyć po jednej wiśni - masa śmietankowa - delicje - masa jogurtowa - ciasto. Schłodzić, następnie odwrócić gotowe ciasto DO GÓRY DNEM. Wierzch dekoracyjnie przyozdabiam np. starta czekoladą.


SMACZNEGO!!! POLECAM, CIASTO JEST PYSZNE A DZIECIOM SMAKUJE NIESAMOWICIE!!