Lody waniliowe z truskawkami na ciepło

Składniki

łyżka masła
300 g truskawek
2 łyżeczki cukru
łyżka octu balsamicznego
litrowy pojemnik lodów waniliowych

Sposób przyrządzenia

Truskawki balsamiczne z lodami waniliowymi to deser, który można przygotować w zaledwie 10 minut. Do tego przepisu najlepsze będą świeże truskawki, ale jeśli trudno je dostać ze względu na porę roku – można wykorzystać mrożone owoce. Na średniej wielkości patelni roztapiamy łyżkę masła na małym ogniu.


Gdy naczynie dobrze się rozgrzeje dodajemy truskawki, 2 łyżeczki cukru i jedną łyżkę octu balsamicznego. W czasie gdy truskawki się podsmażają można nałożyć lody waniliowe do miseczek. Gdy owoce nabiorą  ciemniejszego koloru i będą ciepłe zawartość patelni rozkładamy na lodach. Truskawki balsamiczne z lodami waniliowymi gotowe!