2 szklanki ryżu
1 litr mleka
4 jabłka
2 jajka
1 - 200ml kartonik śmietanki
1/2 kg śliwek ( teraz mrożonych)
cukier, cukier waniliowy, cynamon
masło. bułka tarta lub kaszka kukurydziana w przypadku bezglutenowców.
Ryż ugotować w wodzie .
Odcedzić .
Zalać mlekiem i zagotowac. Odstawić aby porządnie nasiąknął mlekiem.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce.
Śliwki rozmrozić.
Brytfannę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką lub kaszką kukurydzianą.
Wyłożyć połowę odcedzonego na sicie ryżu.
Położyć w kilku miejscach kawałeczki masła. Wyłożyć śliwki i na nie jabłka.
Posypać cukrem i cynamonem.
Wyłożyć drugą część ryżu.
Jeszcze raz położyć kawałeczki masła.
Smietankę rozmieszać z jakajmi, cukrem waniliowym , cukrem i cenamonem.
Wylać na ryż, podziurawić powierzchnię widelcem aby troszeczkę masy jajecznej spłynęło do środka.
Piec w 180 stopniach do momentu aż na wierzchu skorupka się zazłoci.
Smacznego!!!