Ryż zapiekany z owocami.

Składniki

2 szklanki ryżu
1 litr mleka
4 jabłka
2 jajka
1 - 200ml kartonik śmietanki
1/2 kg śliwek ( teraz mrożonych)
cukier, cukier waniliowy, cynamon
masło. bułka tarta lub kaszka kukurydziana w przypadku bezglutenowców.

Sposób przyrządzenia

Ryż ugotować w wodzie .

Odcedzić .


Zalać mlekiem i zagotowac. Odstawić aby porządnie nasiąknął mlekiem.


W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce. 

Śliwki rozmrozić. 


Brytfannę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką lub kaszką kukurydzianą. 


Wyłożyć połowę odcedzonego na sicie ryżu.


Położyć  w kilku miejscach kawałeczki masła. Wyłożyć śliwki i na nie jabłka.


Posypać cukrem i cynamonem.


Wyłożyć drugą część ryżu.

Jeszcze raz położyć kawałeczki masła.


Smietankę rozmieszać z jakajmi, cukrem waniliowym , cukrem i cenamonem. 


Wylać na ryż, podziurawić powierzchnię widelcem aby troszeczkę masy jajecznej spłynęło do środka.


Piec w 180 stopniach do momentu aż na wierzchu skorupka się zazłoci. 


Smacznego!!!