Caprese - pomysł na drugie śniadanie

Składniki

1 mozarella
1 spory pomidor
bazylia
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól ziołowa
pieprz

Sposób przyrządzenia

Prawdziwą caprese rbimy następująco:

pomidor w plastry, mozarella w plastry bazylia w listkach i układamy na talerzu: plaster pomidora, mozarelli i listek bazylii i tak do wykonczenia składników. Solimy, pieprzymy i skrapiamy roztworem oliwy z oliwek i balsamico.


Ostatnio robię tę sałatkę mniej efektowną ale równie pyszną :) kroję wszystko w kosteczkę, bazylię tnę posypuję przyprawami (najlepiej świeżo zmielonymi) i polewam balsamico z oliwą z oliwek.

 

Proporcje wedle uznania :) 

Do tego bagietka, bułka albo pieczywo czosnkowe.


Na zdjęciu jest wyjątkowo mało bazyli, ja wolę jak jest jej więcej niż mniej ;]