Ciasto:
500 g mąki
2-3 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/8 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki oliwy
woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta
Sos:
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamico
sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)
oregano
łyżeczka cukru
Nadzienie:
własne składniki
mozzarella
oregano do posypania
Przygotowanie ciasta:
Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).
Przygotowanie sosu:
W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.
Przygotowanie pizzy:
Ciasto podziel na 4 kawałki (bo przypominam - to jest przepis na minipizze, więc dzielenie ciasta na placuszki możemy pominąć ), każdy kawałek rozwałkuj dość cienko, podsypując mąką, a następnie wykrajaj niewielkie placuszki. Każdy placuszek smaruj sosem i układaj składniki oraz mozzarellę, posyp oregano. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz pizzę przez około 15-20 minut.