Czekoladowa rolada z malinami i bitą śmietaną

Składniki

Ciasto:
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
3/4 łyżecz. proszku do pieczenia
2 łyż. kakao
50 g czekolady gorzkiej
16 g cukru waniliowego

Krem:
250 g śmietany 30 %
100 g serka waniliowego
1 łyż. cukru pudru
1 łyż. cukru waniliowego
1 łyżecz. soku z cytryny
2 łyżecz. żelatyny
1 szkl. malin

Wierzch:
1/2 szkl. polewy czekoladowej
1 szkl. malin

Sposób przyrządzenia

Ciasto: Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo wsypuję cukier, ciągle ubijając. Do piany dodaję po 1 żółtku i nadal ubijam. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodaję startą czekoladę. Delikatnie mieszam. Ściereczkę delikatnie oprószam cukrem waniliowym. Formę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam czekoladową masę i wyrównuję. Piekę ciasto około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Zaraz po upieczeniu gorące ciasto przekładam na ściereczkę papierem do góry. Ostrożnie zdejmuję z ciasta papier, a roladę ze ściereczką zawijam wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiam tak do całkowitego ostudzenia. Krem: Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję do masy serek waniliowy, sok z cytryny, mieszam. Na koniec wlewam rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszam. 

Ostudzoną roladę rozwijam, wyjmuję ściereczkę. Od razu smaruję ciasto kremem, wykładam maliny i z powrotem zawijam ciasto. Wkładam na pół godziny do lodówki. Roladę dekoruję polewą czekoladową i malinami. Wstawiam do lodówki.