Ciasto:
    4 jajka
    100 g cukru
    100 g mąki pszennej
    3/4 łyżecz. proszku do pieczenia
    2 łyż. kakao
    50 g czekolady gorzkiej
    16 g cukru waniliowego
Krem:
    250 g śmietany 30 %
    100 g serka waniliowego
    1 łyż. cukru pudru
    1 łyż. cukru waniliowego
    1 łyżecz. soku z cytryny
    2 łyżecz. żelatyny
    1 szkl. malin
Wierzch:
    1/2 szkl. polewy czekoladowej
    1 szkl. malin
Ciasto: Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo wsypuję cukier, ciągle ubijając. Do piany dodaję po 1 żółtku i nadal ubijam. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodaję startą czekoladę. Delikatnie mieszam. Ściereczkę delikatnie oprószam cukrem waniliowym. Formę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam czekoladową masę i wyrównuję. Piekę ciasto około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Zaraz po upieczeniu gorące ciasto przekładam na ściereczkę papierem do góry. Ostrożnie zdejmuję z ciasta papier, a roladę ze ściereczką zawijam wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiam tak do całkowitego ostudzenia. Krem: Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję do masy serek waniliowy, sok z cytryny, mieszam. Na koniec wlewam rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszam.