Ciasto to może być przygotowane z jabłkami, ale także z gruszką i pigwą (wześniej należy ją tylko obrać i podgotować minut w wodzie z cytryną).
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, masłem oraz jajkiem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grube plastry. Pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy o średnicy 26 cm + 2 -3 cm i wyłóż nim formę zawijając brzegi do góry (powinien powstać spód jak na tartę). Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, przykryj papierem do pieczenia i wysyp ziarna grochu czy fasoli i podpiecz spód przez około 13 minut.
Po podpieczeniu ciasta zdejmij papier z grochem. Na ciasto ułóż dachówkowo plastry jabłka.
Białka oddziel od żółtek i ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a kiedy już białko będzie dobrze ubite dodaj żółtka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wylej masę na jabłka (może, a nawet powinna się rozlać nawet nieco poza jabłka, na brzegi ciasta) i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie. Gdyby góra zaczęła się za bardzo przyrumieniać, należy przestawić ciasto na na drugi poziom w piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika, po około 15 minutach, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Inspiracja: “Das neue Kochbuch durchs Jahr” wyd. Stiftung Warentest
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.