dagmaruffka, Ostatni Blues rozsmakowali się w tym!
W kubku mieszam składniki mokre czyli rozkruszone drożdże z cukrem wodą i oliwą, aż składniki się połączą i przelewam je do miski gdzie wymieszane są już składniki suche. Najpierw mieszam je łyżką a potem przez chwilę zagniatam ręką (ale kiedyś się spieszyłam i tylko wszystko dokładnie wymieszałam łyżką i też było ok).
Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce (najczęściej w pobliże piekarnika, który wcześniej włączam ustawiając na 200 stopni by się rozgrzał razem z blachą na której będe piekła pizzę) i w tym czasie przygotowuję sos mieszając wszystkie jego składniki aż do pełnego połączenia i odkładam na bok.
W czasie gdy ciasto rośnie kroję wszystkie składniki na obłożenie pizzy.
Następnie podkręcam piekarnik do 250 stopni. Na papier do pieczenia wykładam ciasto i formuję okrągłą pizzę wielkości formy (ewentualnie może być kwadratowa, lub wg uznania)
Smaruję ciasto sosem, wykładam składniki i przenoszę razem z papierem na blachę, która rozgrzewała się w piekarniku. Piekę ok 10 min, ale wszystko zależy od składniku jakie znajdują się na pizzy.
Po upieczeniu, wykładam pizzę z papierem na ruszt (kratkę z piekarnika) do ostygniecia na ok 2 minuty i potem można kroić i smakować pizzę ;)
SMACZNEGO!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.