Składniki
Porcja dla 3 osób
Czas przygotowania 45 minut
Farsz z kurczaka:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
35 dag pieczarek
olej
przyprawa do kurczaka po węgiersku Knorr
sól, pieprz
Kolorowe warzywa:
2 pomidory
2 średnie ogórki lub jeden długi
1 żólta papryka
1 zielona papryka
Sos:
ketchup
majonez
Placki do tortilli - proponuję kupić gotowe (oszczędność czasu ;))
Farsz z kurczaka:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 2 lyżki oleju i wsypujemy dużą ilość przyprawy do kurczaka po węgiersku Knorr (lub przyprawić według uznania). Wszystko mieszamy i tak zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na pół godziny.
W czasie gdy mięso się marynuje obieramy cebule i pieczarki.
Cebulę kroimy na piórka, pieczarki w plasterki.
Na patelni, na rozgrzany olej dajemy pieczarki, po chwili cebulke. Smażymy na wolnym ogniu, do momentu aż cebulka się zarumieni, a pieczarki puszczą wodę.
Następnie dodajemy naszego kurczaka i smażymy, aż bedzie miękki i usmazony.
Gdy uznamy ze jest już gotowy, mozna jeszcze 5 minut dusić pod przykryciem.
Wszystko puści soki i bedziemy mieli pyszny sosik.
Ja dodaję tabasco, ale wiem, że nie każdy to lubi.
Zdejmujemy z ognia.
Farsz gotowy.
Kolorowe warzywa:
Wszystkie warzywa myjemy, kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą, pieprzem. Ja dodaje odrobinę octu balsamicznego dla smaku.
Sos:
4 łyżki majonezu, mieszamy z 3 łyzkami ketchupu. Gotowe.
Placki tortilli podrzewamy w mikrofalówce, piekarniku lub podgrzewamy na patelni - bez oleju (sprawdz na opakowaniu tortilli jaki jest sposob jej przygotowania).Podgrzany placek smarujemy sosem, na to kładziemy mieso i warzywa (taką ilość aby tortilla się zamknęła). I formujemy tortille.