Zupa fasolowa z kapustą

Składniki


125 dag kiszonej kapusty (im bardziej kwaśna tym lepsza)

125 dag grochu jaśka (wcześniej namoczonego)

½ wianuszka kiełbasy wiejskiej

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

1 kostka rosołowa – wołowa

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 mała cebula

po ½ selera, pietruszki i marchewki

2 gałązki koperku

1 łyżka oliwy

sól, pieprz



Sposób przyrządzenia

1.     Do garnka wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę, starty (tarka z dużymi dziurami) seler, pietruszkę i marchewkę, podsmażoną, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz kostkę rosołową, dolewamy około 1 litra wody i wszystko gotujemy.

2.     W osobnym garnku gotujemy fasolę. Lekko ją solimy.

3.     W małym garnuszku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy szczyptę soli.

4.     Gdy ziemniaki i fasola będą ugotowane, dodajemy je do kapusty, dolewamy trochę wody i nadal gotujemy – około 15 minut.

5.     Następnie dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego, pieprz,  oraz drobno posiekany koperek. Pozostawiamy na kuchence jeszcze na 5 minut.

6.     Podajemy jako osobne danie z bagietką, lub jako zupa do obiadu.

 



Zobacz więcej: http://www.familie.pl/blog/index/blog/id/466/date/2011-06-28#ixzz1XH4D3CkZ