jabłecznik z budyniem Marty

Składniki

250 g margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3/4 litra mleka
ok. 3-5 jabłek

Sposób przyrządzenia

Ugotuj  budynie w 3/4 litra mleka. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, dodając część mąki i proszek do pieczenia. Dobrze połączyć. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę. Pokrojone jabłka wyłożyć na ciasto. Na jabłka położyć gorący budyń, a następnie drugą część ciasta. Piec około godzinę w 170°C.



posypac pudrem....


pyyycha