na 6 porcji: 8 średniej wielkości pomidorów, 30 dag sera w kulkach typu mozzarella (mogą być krążki sera koziego), 1 mała cukinia, 1/2 bakłażana, 2 średnie cebule, 4 gałązki świeżego tymianku, 6 łyżek oliwy, sól, mielony czarny pieprz
Pomidory umj, wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Ser oraz 6 pomidorów pokrój na grubsze plastry. Cukinię oraz bakłażan oczyść, oplucz i osusz. Potnij w plasterki o takiej samej grubości co plastry z mozzarelli i pomidorów. Tymianek drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą. Z warzyw oraz sera ułóż 6 wieżyczek. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. (moim zdaniem najlepiej jest zaczynać od bakłałana, potem pomidor, cukinia, ser itd według uznania). Wieżyczki ustaw w żaroodpornym naczyniu. Dwa pozostałe pomidory pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Posyp nimi wieżyczki. Obficie skrop tymiankową oliwą. Przykryte folią aluminiową naczynie wstaw do piekarnika i piecz ok 15 min w 200 st
smacznego :)