Korniszony - przepis. Przepisy na Przetwory warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Korniszony
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
2 kg małych ogórków
2 szklanki soku z cytryny
2 szklanki białego wytrawnego wina
4 strąki ostrej papryki
30 dag soli
8 dag cukru
pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i goździki do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ogórki umyć, ułożyć w kamionkowym naczyniu, posypać solą i roztartymi przyprawami, przykryć, obciążyć deseczką, pozostawić na 12 godzin.
Potem opłukać, ułożyć w przygotowanych słoikach. Sok z cytryny połączyć z winem oraz z oczyszczoną, opłukaną i drobną pokrojoną papryką i cukrem, zalać ogórki, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika, zakręcić wieczka, pasteryzować przez 25 min. w tem. 90 stopni.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.