KWAŚNICA

Składniki

Danie na 4 osoby.
5 - 6 plastrów dość chudego surowego boczku
5 - 6 plastrów karkówki
20 - 25 dkg kapusty kiszonej
2 spore cebule, 2 jabłka
Olej do smażenia
Dowolne przyprawy ( ja używam kucharka)

Sposób przyrządzenia

Boczek  i karkówkę doprawić wg. uznania  i zostawić w lodówce, nawet na cała noc.


Boczek obsmażyć na rumiano na patelni, obłożyć dno naczynia żaroodpornego, najlepiej, aby pokrywał całe dno naczynia, na tym samym oleju obsmażyć karkówkę, przełożyć na talerz i jeszcze raz na tym samym tłuszczu poddusić trochę cebulkę, też doprawioną wg. smaku.

Mięso smaży się dość krótko, olej jest jeszcze dobry  do cebuli, ale jeżeli ktoś uważa, że jest przypalony, należy go wymienić. Tylko, że wtedy traci się smak mięsa.

Na boczek położyć odciśniętą kapustę, nie płuczemy, bo traci cenne witaminy (kwas zginie w potrawie), można ewentualnie doprawić pieprzem.

Na kapustę kładziemy podsmażoną cebulę, karkówkę, a na sam wierzch jabłka pokrojone w ósemki, ze skórką. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika w tem. 200 st na ok. 35- 40 minut, potem zmniejszamy do ok. 180 – 150 st. I pieczemy jeszcze , żeby razem było 60 – 65 minut. 


Bardzo pyszne na dugi dzień na zimno, szczególnie boczek. Potrawę pieczemy w takim naczyniu, w którym potem ją podamy na stół.