Tiramisu skąpane karmelizowanymi owocami leśnymi

Składniki

Paczka biszkoptów
8 łyżek kawy espresso
2 jaja
120 g cukru kryształu
60 ml likieru (dodałam kokosowy)
500 g serka mascarpone
herbatniki
4 łyżki kakao(do posypania)
1 litr lodów śmietankowych
świeże owoce leśne
łyżka miodu,
rurki waflowe do dekoracji

Sposób przyrządzenia

  Owoce dokładnie myjemy i osuszamy,
    wsypujemy na patelnię,lekko podsmażamy,gdy zacznie puszczać z nich sok dodajemy
    cukier ,łyżkę miodu ,gdy konsystencja
    zacznie się robić gęsta zestawiamy z ognia aż ostygną.
    Wodę zagotować,przelać do miski rozpuścić w niej kawę espresso.
    Białka roztrzepać na sztywno,do osobnej miski wrzucamy żółtka ucieramy z 80 g cukru,następnie
    dodajemy serek mascaropne do żółtek oraz ubite białka,dokładnie łączymy składniki.
    Ostudzoną kawą dokładnie nasączamy biszkopty,rozkładamy w naczyniu,następnie wykładamy na nie
    pierszą warstwę mascarpone,lodów,karmelizowane owoce,znowu nasączone biszkopty,następną warstwę     
    mascarpone,lody karmelizowane owoce,rozkruszone cherbatniki, ostatnia warstwa mascarpone,na wierzch przesiane  przez sitko kakao
    Odstawiamy na ok 1 godzinę,tak aby deser dobrze ostygł.Niebo w gębie gwarantowane:)Idealny deser na gorące upały.
    SmaczneGO