Zupa ziemniaczana z papryką

Składniki

1,5 l wody
15 dag wołowiny bez kości
50 dag ziemniaków
8 dag cebuli
15 dag strąków papryki
10 dag mąki
1 jajo
woda
¾ szklanki śmietany
sól
pieprz
majeranek
tymianek
ziele angielski,e
liście laurowe i przyprawa do zup do smaku

Sposób przyrządzenia

Mięso umyć, zemleć, zalać wrzącą wodą, zagotować roztrzepując trzepaczką, posolić i gotować na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa w połowie gotowania. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Mąkę przesiać, wymieszać z jajkiem i wodą, zagnieść twarde cisto, zetrzeć na tarce o dużych otworach, włożyć do zupy razem z cebulą i papryką. Wlać śmietanę, dodać przyprawy, chwilę pogotować, doprawić.