basia27029 rozsmakował(a) się w tym!
Marchew, ziemniaki i cebulę obierz, a następnie pokrój w niedużą kostkę. Włóż do garnka, zalej taką ilością zimnej wody by przykryła warzywa. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj ostrożnie kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu około 20 minut – tj. do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Poczekaj aż zupa wystygnie i za pomocą chochelki przełóż do dzbanka - blendera warzywa z wywaru. Dodaj do nich do smaku startą gałkę muszkatołową, szczyptę zmielonej kolendry, oraz szczyptę soli, pieprzu i cukru.
Zmiksuj warzywa na krem. Przełóż krem do garnka z pozostałym wywarem, wymieszaj i podgrzej. Dodaj masło, ostrożnie mieszaj, aż się roztopi. Zupę w razie potrzeby jeszcze dopraw do smaku. Rozlej do małych miseczek. Każdą porcję posyp startym parmezanem. Możesz do zupy wrzucić kilka grzanek.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.