Ciasto marchewkowe z migdałami

Składniki

6 żółtek
200 g cukru
250 g surowej marchwi rozdrobnionej w malakserze
250 g zmiksowanych płatków migdałowych
50 g mąki ziemniaczanej
tarta skórka z jednej cytryny
6 białek
dodatkowe 50 g cukru

Do dekoracji:
cukier puder
świeża melisa

Sposób przyrządzenia

Ubić żółtka z cukrem, dodać rozdrobnioną marchew, wymieszać.

Do masy dodać zmiksowane płatki migdałowe, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny.

Białka ubić na sztywną pianę z 50 g cukru.

Połączyć obie masy, przełożyć do okrągłej formy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni C.

Udekorować cukrem pudrem i listkami melisy.