Sos czosnkowy (kuchnia grecka) - przepis. Przepisy na Sosy zimne - dipy, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Sos czosnkowy (kuchnia grecka)
Sos czosnkowy (kuchnia grecka)
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
60 g migdałów
6 ząbków czosnku
2 kromki bułki bez skórki
2 żółtka
1 szklanka oliwy
sok z 1 cytryny
mleko do namoczenia
sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i utłuc w moździerzu z 6 ząbkami czosnku. Kromki bułki okroić ze skórki, namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmiażdżone migdały, czosnek i bułkę utrzeć na jednolitą masę. Ucierając dodać 2 żółtka, oraz po odrobinie oliwy i soku z cytryny. Doprawić do smaku solą. Taki sos znakomicie nadaje się do grillowanej ryby.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.