Cielaczek

Składniki

NA CIASTO:2 szklanki mąki,po szklance cukru i mleka,3/4szklanki oleju,2 jajka,3 łyżki kakao,2 łyzki dowolnego dżemu,po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia.
NA MASĘ SEROWA: 1/2 twarogu mielonego,2 jajka,1/2 kostki margaryny,płaska łyzka mąki ziemniaczanej,szklanka cukru,cukier waniliowy.

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki na ciasto:mąkę,cukier,olej,jajka,mleko,kakao,dżem,sodę i proszek do pieczenia przełozyć do dużej miski,a następnie zmiksować.

Przygotować masę twarogową.Jajka rozdzielić białko od żółtek.Żółtka utrzeć z margaryną,dodać oba rodzaje cukru i dalej ucierać,twaróg połączyć z mąką ziemn.i dodać do żółtek utartych z margaryną,wymieszać
Białaka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z masą twarogową wymieszać najlepiej łyżką drewnianą.

Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przelać masę kakaową.Na nią wyłozyc masę twarogową.Ciasto piec 40-45 min,w tem 180 oC.