10 dużych pieczarek
15 dag szynki
15 dag sera żółtego
2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ogórek zielony
1 główka sałaty
Oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku
Pieczarki obrać ze skórki, usunąć nóżki i zamoczyć w oliwie. Odłożyć. Szynkę i żółty ser drobno posiekać. Pieczarki położyć na ruszt kapeluszami do góry na około 2 minuty. Po tym czasie odwrócić, nałożyć szynkę, posypać solą i pieprzem i przykryć pokrojonym żółtym serem. Zapiekać jeszcze kilka minut - do czasu aż pieczarki będą miękkie, a ser żółty w „kapeluszach” roztopiony.
Sałatę umyć i oddzielić liście. Ogórek zielony obrać pokroić w podłużne paseczki.
Na talerzyki położyć liść sałaty, kilka paseczków ogórka i jeszcze ciepłe pieczarki. Podawać jako przystawka przed głównym daniem.
Można również podawać z plasterkiem pomidora.