mały pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami (około 3-4 sztuki)
½ ogórka
½ szkl. posiekanego koperku
łyżka posiekanego szczypiorku
1-2 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
sok z cytryny (około 3 łyżek)
ew. sól i pieprz
Botwinkę umyj i posiekaj, a buraczki obierz jeśli trzeba (bardzo młodych buraczków nie musisz obierać), a następnie pokrój je w małą kostkę. Umieść botwinkę z buraczkami w garnku i zalej 1/2-1 szklanki wody, dodaj sok z cytryny, aby buraczki nie straciły koloru i gotuj około 10 minut, po czym odstaw do ostudzenia. Dodaj przeciśniety przez praskę czosnek i wymieszaj, po czym dodaj jogurt, drobno posiekany koperek, szczypiorek oraz ogórek pokrojony w drobną kostkę. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki na około 30 minut. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!