4 udka kurczaka
2 łyżki drobno posiekanej natki kolendry
2 łyżki posiekanych listków bazylii
40 g startego parmezanu
4 strąki czerwonej papryki
sól, pieprz
Zioła i parmezan dokładnie wymieszać.
Skórę na udkach lekko poluzować palcami, ale nie oddzielać od mięsa. Rozmieścić pod nią mieszankę ziołową. Udka mocno oprószyć solą i pieprzem.
Strąki papryki i udka kurczaka grillować 20 minut w średniej temperaturze, od czasu do czasu odwracając.
Zdjąć papryki z grilla, a udka grillować do czasu, aż będą upieczone i delikatne, a sok wypływający z nich po nakłuciu - przezroczysty.
W tym czasie zdjąć z papryki skórkę, usunąć nasady łodyg i nasiona. Gotowe udka kurczaka zdjąć z rusztu, pozostawić na 5 minut i podawać z papryką z grilla.