Pieczone udka z kurczaka
Składniki
udka z kurczaka
przyprawy:
sól
pieprz trójkolorowy
przyprawa do kurczaka
papryka ostra
papryka słodka
oliwa z oliwek
kostka rosołowa
jabłka
rodzynki
Sposób przyrządzenia
Udka z kurczaka przyprawić (sól, pieprz trójkolorowy, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, papryka słodka) zalać oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180C przełożyć udka do brytfanny wraz z marynatą. Zalać wszystko dużym kubkiem wody z kostką rosołową i wstawić do piekarnika.
W międzyczasie przygotować jabłka(najlepiej twarde i kwaskowate). Pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny.
Kiedy udka są już dobrze przyrumienione dodać jabłka a 10 minut przed końcem pieczenia wsypać małe opakowanie rodzynek.