WIEPRZOWINA DUSZONA Z KAPUSTĄ

Składniki

500g wieprzowiny
1kg świerzej kapusty
1 marchew
2 pietruszki
1 cebula
2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1 łyżka stołowa 3-procentowego octu
1 łyżka stołowa mąki
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżki stołowej tłuszczu
pieprz ziarnisty
zielenina, listek laurowy, sól

Sposób przyrządzenia

Wieprzowinę pokroić w paski długości 4cm. Kapustę, marchew i pietruszkę pokroić w słomkę, a cebulę w półpierścienie. Wszystko obsmażyć, włożyć do rondla, dodać przecier pomidorowy, ocet, pieprz oraz trochę wywaru lub wody i dusić na małym ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania do kapusty dodać listek laurowy, cukier, sól i zasmażkę z mąki (w razie urzycia kapusty kwaszonej nie używać octu, a cukru dać trochę więcej). Gotowe danie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z gotowanymi ziemniakami.