"Eko" chlebek

Składniki

1 kg mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki płatków jęczmiennych
½ szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych)
¼ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki słonecznika łuskanego
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
5 dkg drożdży (rozpuszczonych w 1 litrze wody)

Sposób przyrządzenia

1. Wszystko wymieszać
2. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok. 15 na 40 cm 
3. Zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem)
4. Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut. 

Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.

Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.

Upieczony chlebek najlepiej smakuje z samym masełkiem (prawdziwym oczywiście ;-) 

Życzę smacznego :)