- 2 duże pomidory
- 4 buraki
- 20 dag kartofli
- 15 dag włoskiej kapusty
- 10 dag fasoli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1,5 litra wody
- szklanka kwasu burakowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
Namoczyć fasolę na noc, następnego dnia ugotować. Warzywa pokroić w paski, kartofle w kostkę. Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito. Poszatkowaną kapustę ugotować i odcedzić.
Na 3 burakach, marchewce, pietruszce, selerze, listku laurowym ugotować wywar i przecedzić. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojonego na maśle pokrojonego w plastry buraka i marchew. Przełożyć do garnka, zalać wywarem, dodać kartofle, kapustę. Po 25 minutach gotowania dodać fasolę, przetarte pomidorów, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas burakowy. Doprawić śmietaną.