Sposób przyrządzenia:
Jeśli mamy czas, nacieramy udka vegetą dzień przed przygotowaniem potrawy i wstawiamy do lodówki. Jeżeli zapomnimy lub nagle najdzie nas ochota na przygotowanie potrawy - nie ma problemu, nacieramy tuż przed obróbką termiczną.
Na blachę wysypujemy z woreczków ryż, potrząsamy blachą, by ziarna rozkładały się w miarę równomiernie. Bezpośrednio na ryż kładziemy przyprawione udka. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni, żeby sie nagrzał i przystępujemy do zrobienia zalewy.
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, następnie wrzucamy: posiekaną cebulę, posiekany czosnek (lub kostkę sproszkowanego czosnku), kostki bulionu drobiowego, margarynę (dobrze jest pokroić ją w grube plastry) i koncentrat. Włączamy gaz i mieszamy czekając, aż się zagotuje. Po zagotowaniu równomiernie zalewamy udka na blasze.
Ostrożnie wstawiamy blachę do piekarnika i czekamy 50-60 minut.
Najlepiej podawać z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.