Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
1,5 szkl mąki
Łyżka oleju
Szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Mleko, wodę i mąkę wymieszać mikserem, dodać szczyptę sody lub proszku do pieczenia. Odstawić na 10 min. Po pierwszej porcji smażonej na specjalnej, płaskiej patelni na oleju, nie pełną łyżkę oleju dodać do masy, wymieszać – taka ilość wystarczy na wysmażenie wszystkich naleśników bez konieczności dodawania oleju na patelnię.
Sosy (do wyboru):
Sos na zimno czosnkowy: jogurt naturalny, zgnieciony ząbek lub 2 czosnku, sól (można dodać łyżeczkę majonezu)
Sos na zimno pomidorowy: przecier pomidorowy plus zioła prowansalskie, szczypta soli
Sos na zimno a’la tzatziki : jogurt naturalny, ząbek czosnku plus starty świeży ogórek, koperek
Wsad: to, na co mamy ochotę:
Pokrojone w kostkę: pomidory, ogórek kiszony, kukurydza z puszki, można dodać kawałki fileta z kurczaka (podsmażone wcześniej z przyprawami),
lub: pokrojona w kostkę szynka i pomidor plus twarożek lub mozarella, doprawione szczyptą soli o pieprzu
lub: sałata, pomidor, kawałki fileta drobiowego
Można skomponować wsad według własnego uznania, wykorzystać to, co mamy w kuchni.
Wsad nałożyć na naleśnika, wszystko polać przygotowanym wcześniej sosem, zawinąć.
Smacznego
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.