3-4 matiasy
2 spore pomidory
1 puszka groszku konserwowego
3 spore ogórki kiszone
1 duża cebula
kilka łyżek oleju lub oliwy
pieprz
natka pietruszki
Ta sałatka jest u nas imprezowym przebojem! Jej podstawą są śledzie solone, więc jest dosyć wyrazista w smaku.
1. Śledzie moczymy w wodzie aż ich smak nieco złagodnieje (chyba, że ktoś lubi bardzo słone).
2. Kroimy płaty śledziowe w grubą kostkę, wrzucamy do miski.
3. Zaparzamy pomidory, aby obrać skórkę. Następnie kroimy je również w grubą kostkę i dodajemy do śledzi.
4. Kroimy w kostkę ogórki i cebulę. Wrzucamy do pozostałych składników.
5. Odsączamy groszek z puszki i wrzucamy do miski.
6. Wszystko pieprzymy i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.
7. Wlewamy kilka łyzek oleju lub oliwy, aby sałatka stała się "mokra" i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Gotowe!
Smacznego!