Na klopsiki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
tarta bułka
cebula
majeranek
sól, pieprz
Na sos:
garść suszonych grzybów leśnych
cebula
woda
śmietana
mąka
sól, pieprz, vegeta
ew. zielenina
Mielone urabiamy tak jak do kotletów mielonych: wbijamy surowe jajo, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, majeranek, sól, piperz i tartą bułkę / lub bułkę namoczoną w mleku.
Formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w tartej bułce i obsmażamy na złoto na oleju. Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i próżymy.
W międzyczasie grzybki suszone namaczamy w gorącej wodzie - przez ok. pół godzinki, aby zmiękły i puściły brązowy kolor.
Kiedy grzyby zmiękną, siekamy je drobno i wrzucamy do garnuszka z wodą. Gotujemy ok. 20 minut, po czym do garnka dokładamy klopsiki wraz z podsmażoną cebulką.
Wszystko razem gotujemy jeszcze ok. 15 minut (ważne, by grzyby były miękkie), następnie zaciągamy mąką z wodą i dolewamy słodkiej śmietanki. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, posypujemy zieleniną.
Klopsiki w sosie z grzybów suszonych są odpowiednie zarówno jako danie obiadowe podawane z ziemniakami z wody, jak również jako oddzielne danie np. na imprezę urodzinową czy karnawałową.
Smacznego!