- 250g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 10 kropel olejku migdałowego
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- dżem morelowy
Masło, cukier i olejek utrzyj na puszystą masę. Dodaj mąkę i sól i zagnieć ciasto by było jednolite.
Odstaw do lodówki na 2h.
Rozwałkuj na 4mm, wykrawaj ulubionymi foremkami. Co drugie ciasteczko zrób dodatkowy wzorek w środku, np naparstkiem.
Wstaw ciasteczka na 30 min do lodówki. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku na 160 stopni do 15 min.
Po ostudzeniu ciasteczka bez wzorku smarujemy dżemem i przykrywamy drugim ciasteczkiem z dziurką.
Pomysłowe, pyszne, nie drogie:) Wyszły 2 blachy.
Uwaga szybko znikają! :)