Pierogi z mięsem

Składniki

Ciasto:
35 dag mąki
1 jajko
2/3 szklanki mleka (lub wody)
szczypta soli
Nadzienie:
10 dag cebuli
15 dag pieczarek
40 dag gotowanej wołowiny
1 jajko
tłuszcz, bułka tarta
sól i pieprz do smaku
15 dag boczku

Sposób przyrządzenia

Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, podsmażyć na tłuszczu. Następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z gotowaną wołowiną. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i doprawić do smaku.

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem mleko (wodę). Starannie wyrobić ręką wolne ciasto. Podzielić na części, rozwałkować i wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę nadzienia – złożyć na pół, zlepić brzegi uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką.

Wkładać partiami do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu. Zamieszać, przykryć naczynie, zagotować. Gdy pierogi wypłyną zdjąć pokrywę i gotować około 2 -3 minut. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, podzielić na porcje i polać przesmażonym boczkiem (skwarkami)