Ryba w cieście

Składniki

Ciasto:

500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g masła
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Nadzienie:

500 g pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)
200 g startego sera żółta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
sól
pieprz biały
zioła prowansalskie
przyprawa do ryb

Dodatkowo:

roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
 
W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, udusić na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszać z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby opłukać, natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawić.
 
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wyciąć kształt ryby. Nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypać tartym serem, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnieść oklapnięte łuski. 
 
Rybę wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.