2 laski kiełbasy
3 duże cebule
1 opakow. mieszanki "Warzywa na patelnie"
300g makaronu penne
1 jajko
1 śmietana 12%
6 łyżek oliwy
100 g startego parmezanu
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano, rozmaryn
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszaj od czasu do czasu. Gdy składniki będą już ładnie zarumienione dodaj mieszankę warzyw i trzymaj ok. 20 min aż zmiękną.
Ugoruj makaron al dente w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Przygotuj bardzo prosty sos: zmieszaj śmietaną z jajkiem, odrobiną sera i ziołami.
W naczyniu układaj warstwami: składniki z patelni (kiełbasę i warzywa), makaron, sos i tak na zmianę do momentu aż na górze zostanie tylko makaron. Wierzch zapiekanki posyp serem, dzięki temu utworzy się chrupiąca, złocista skorupka.
Włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 180-190 stopni i zapiekaj ok. 20 min (aż potrawa się przyrumieni i stanie się chrupiąca).
Następnie wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na kilka minut. Będzie ją łatwiej pokroić i podawać, gdy jej warstwy się połączą.
Zapiekanka wspaniale rozgrzewa i syci, jest idealna na zimowy obiad :) Smacznego!