Barszcz czerwony z ziemniakami - przepis. Przepisy na Zupy warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami
1,5 l wywaru z warzyw
50 dag buraków czerwonych
50 dag ziemniaków
15 dag wędzonych żeberek
½ szklanki śmietany
zakwas burakowy
koperek, sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć, obrać, pokroić na kilka części i włożyć do gotującego się wywaru. Dodać wędzone żeberka. Następnie dodać kilka łyżek zakwasu burakowego i gotować przez około 30 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć żeberka i kawałki buraków. Dodać śmietanę i drobno posiekany koperek. W zależności od upodobań kulinarnych można barszcz posypać pieprzem lub dokwasić kwaskiem cytrynowym.
W osobnym garnku ugotować ziemniaki, odcedzić. Nałożyć na talerze - lekko je krojąc nożem i zalać przygotowanym barszczem.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.