jkm, nataliawojtek, ewela10.05, apis74 rozsmakowali się w tym!
Margarynę posiekać z mąką, zaczynając ugniatać ciasto dodawać piwo i nadal
ugniatać aż do uzyskania jednolitej masy. Wstawić do lodówki (mozna nawet dzień wcześniej zrobić) aby ciasto nie lepiło się za mocno. Podzielić ją na części, które
rozwałkowywać na grubość 2-3 mm. Nastepnie pociąć na pasy szerokości 3 cm a z kolei te na kawałki około 10 - 15 cm z nacięciem pośrodku. Tak przygotowane kawałki przewijamy jednym brzegiem przez nacięty srodek i mamy kokardę chruścikową (jak na załączonych zdjęciach w galerii).
Układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, nagrzewamy piekarnik do 180 st C. i pieczemy przez 10 minut a nastepnie odwracamy blachę o 180 stopni i wkładamy ponownie na 8 - 10 minut (taką praktykę stosuję po to aby równomiernie wszystkie ciasteczka się upiekły). Piearknik opcja grzania od dołu i termoobiegu. Wstawiam dwie blachy na raz do pieczenia pierwsza na środkowej prowadnicy druga na górnej.
Po wyjęciu studzimy a na koniec posypujemy pudrem.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.