1 kg mąki żytniej
2 kg mąki pszennej
olej
2 łyżki soli
8 szklanek ciepłej wody
50 g drożdży
mak lub ziarna do posypania
Zakwas: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka wody
Zrobić zakwas: wieczorem wymieszać mąkę z wodą. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do rana – najlepiej użyć lnianej ściereczki.
Drożdże rozrobić z ciepłą wodą, zakwasem i 1 kg mąki żytniej. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie podać mąkę pszenną i sól. Mocno i starannie wymieszać, po czym ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przełożyć do keksówek wysmarowanych olejem., wypełniając ½ każdej formy. Wierzch lekko posmarować wodą, posypać makiem lub ziarnem. Zostawić do wyrośnięcia. Piec około godziny w temperaturze 220 stopni.