Zapiekanka z kurczaka, makaronu i mandarynek

Składniki

15 dag makaronu muszelki
½ gotowanego kurczaka
1 szklanka śmietany
½ szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki curry
1 łyżka natki
sól i pieprz

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć makaron.

Z kurczaka usunąć kości, a mięso pokroić w kostkę i wyłożyć na makaron. Rodzynki umyć, namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ananas osączyć, pokroić w kostkę. Mandarynki, ananas i rodzynki wymieszać z makaronem.

Mleko i śmietanę połączyć z rozmąconym jajkiem, sosem sojowym, curry, szczyptą soli oraz pieprzu. Polać makaron z mięsem i owocami.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut.