20 dag makaronu rurki
15 dag brukselki
1 por
1 marchewka
2 szklanki mleka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
½ łyżeczki przyprawy (np. Vegety)
3 łyżki masła
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka natki
2 łyżki startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
Ugotować makaron na półtwardo, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła i wyłożyć do niego makaron.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na pozostałym maśle i dodać do makaronu.
Brukselkę i por oczyścić. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w plastry razem z porem. Wszystkie warzywa podgotować na półtwardo. Wyłożyć na makaron i wymieszać.
Do mleka dodać przyprawę, imbir, sól i pieprz. Dodać natkę, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Zalać makaron i warzywa.
Na koniec wierzch posypać startym serem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.