Łatwy biszkopt

Składniki

1 kostka masła (200g)
1 szkl. cukru (proponuję niecałą)
2,3 szkl. mąki
4 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy lub śmietankowy


Masa: wedle uznania, np. gotowa Delecty
Polewa gotowa i kolorowa posypka lub polewa robiona.

Składniki na polewę białą:
łyżeczka margaryny do smażenia i pieczenia
tabliczka białej czekolady
dwie łyżki wody

Sposób przyrządzenia

Masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając stopniowo dodajemy 4 jajka i ubijamy mikserem jeszcze ok. 5 min.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek. Mieszamy wszystkie składniki.
Wykładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 30-40 minut, w temp. 180 stopni.

Po wystygnięciu przekładamy ciasto masą. polecam truskawkową lub owoce leśne.
Ciasto mozna oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą i posypką.

Biała polewa:
W rondelku na małym gazie rozpuszczamy łyżeczkę z górką margaryny w dwóch-trzech łyżkach wody. Kruszymy tabliczkę białej czekolady i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia jej. Od razu polewamy ciasto.