moniczka81 rozsmakował(a) się w tym!
Śmietanę zagotować z połamaną na kawałki czekoladą. Jajko oraz żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, zalać powoli gorącą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Wysmarować masłem 6 żaroodpornych kubeczków/kokilek i napełnić je mleczkiem do 2/3 wysokości.
Kubeczki/kokilki wstawić do większego naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy ich wysokości. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać 30 minut.
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy mleczko jest upieczone. Jeżeli wyjęty z mleczka patyczek nie jest czysty, należy piec mleczko następne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać skórką otartą z limonki lub cytryny. Mleczko podawać w kubeczkach/kokilkach, w których się piekło.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.