35 dag przesianej mąki wyrabiać z rozpuszczonymi w 350 ml letniej wody drożdżami. Zaczyn wlać do miski, przykryć serwetą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie posolić, dodać resztę mąki, łyżkę stopionego masła i 2 żółtka. Wyrobić starannie ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Zalać ciasto wrzącym mlekiem, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na 1,5 godziny.
Białka z 3 jaj ubić na sztywną pianę, dodać do wyrośniętego ciasta. Odstawić na 3 minuty. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję nieco gęstszą niż zwykłe ciasto naleśnikowe.
Rozgrzać mocno patelnię i smarować ją cienko masłem. Szybko nalewać ciasto, którego warstwa powinna mieć ok. 5 mm grubości.
Smażyć, aż blin się zrumieni z jednej strony. Odwrócić i dosmażać – by zrumienić drugą stronę. Podawać na gorąco z bitą śmietaną lub stopionym masłem.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.